ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΟΥΔΡΟΥ ΣΤΟ ENVIRONMENTAL STEMGINEERS!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το διεθνικό eTwinning project “Environmental STEMgineers” στο Γυμνάσιο Μούδρου «Αργύριος Μοσχίδης», που υλοποιήθηκε κατά το σχολικό έτος 2024-2025. Στο πλαίσιο του έργου μαθητές και μαθήτριες της Β΄τάξης συμμετείχαν σε ένα συναρπαστικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα, συνδυάζοντας την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση με τις STEM δεξιότητες! Το πρόγραμμα συντόνισε για το σχολείο η διευθύντρια Θεοδώρα Λυμπέρη και υλοποίησαν οι εκπαιδευτικοί Ευαγγελία Τσάκου, Χρήστος Κουκούμης και Ζωή Διαμαντοπούλου.

 Το πρόγραμμα Environmental STEMgineers αποτελεί ένα παράδειγμα αποτελεσματικής διακρατικής συνεργασίας μεταξύ σχολείων από την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Γεωργία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Ρουμανία και τη Βόρεια Μακεδονία.
Από την αρχή του προγράμματος, οι εκπαιδευτικοί συνεργάστηκαν συντονισμένα μέσω της πλατφόρμας TwinSpace, διαμορφώνοντας από κοινού τους στόχους, κατανέμοντας εργασίες και οργανώνοντας τη ροή των δράσεων με συνεργατικό τρόπο. Οι εκπαιδευτικές ομάδες δημιούργησαν από κοινού βασικό οπτικό υλικό (λογότυπα, αφίσες, διαγράμματα) και επικοινωνούσαν συστηματικά μέσω ψηφιακών εργαλείων όπως Padlet, Digitpad, Wakelet και Google Drive.
Σημαντικό σταθμό της συνεργασίας αποτέλεσε η παραγωγή ενός κοινoύ podcast με τη συμμετοχή μαθητών από όλες τις χώρες και τη συμβολή περιβαλλοντικού μηχανικού, το οποίο μεταδόθηκε από το European School Radio.

Οι μαθητές και μαθήτριες συμμετείχαν σε ουσιαστικές δραστηριότητες σε πολυπολιτισμικές ομάδες. Ερεύνησαν και δημιούργησαν πολυμεσικό υλικό για επιλεγμένους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs), όπως εκπαιδευτικά βίντεο, ψηφιακά φυλλάδια, eBooks, γλωσσάρια και θεματικά escape rooms. Πραγματοποίησαν επίσης κοινά επιστημονικά πειράματα, όπως μετρήσεις ποιότητας του αέρα και κατασκευή μοντέλων χώρων υγειονομικής ταφής, συγκρίνοντας τα δεδομένα μεταξύ των χωρών.

Η συμμετοχή σε σύγχρονες δράσεις, όπως παιχνίδια γνώσεων (Quizizz, Wordwall, Kahoot), δραστηριότητες προγραμματισμού (EU Code Week), περιβαλλοντικά live streams (ESERO-UK) και ταυτόχρονες καμπάνιες ανακύκλωσης και δεντροφύτευσης και προώθησε τον διαπολιτισμικό διάλογο και ενίσχυσε την ευρωπαϊκή συνείδηση των μαθητών. Τα τελικά παραδοτέα ήταν αποτέλεσμα μιας δομημένης, επαναληπτικής και μαθητοκεντρικής διαδικασίας. Οι διεθνείς ομάδες ανέλαβαν τον σχεδιασμό, την έρευνα, τη δημιουργία υλικού και την αλληλο-αξιολόγηση χρησιμοποιώντας συνεργατικά ψηφιακά εργαλεία (Genially, Mentimeter, Digitpads, Google Docs). Όλα τα προϊόντα εγκρίθηκαν συλλογικά, διαμοιράστηκαν και ενσωματώθηκαν στη σχολική πράξη.

Οι δράσεις μας περιελάμβαναν:
✅ Καταγραφή περιβαλλοντικών θεμάτων της Λήμνου
✅ Κατασκευή πρωτότυπων STEM κατασκευών
✅ Ψηφιακές δημιουργίες & παρουσιάσεις
✅ Διακρατικές συνεργασίες με μαθητές από όλη την Ευρώπη!

Τα αποτελέσματα αντανακλούν υψηλό επίπεδο καινοτομίας, ψηφιακής παιδείας και περιβαλλοντικής ευαισθησίας, προάγοντας την υπευθυνότητα, τη συμμετοχικότητα και την αριστεία στη διακρατική εκπαιδευτική συνεργασία.

Μαθαίνουμε, δημιουργούμε, συνεργαζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο!