ΜΑΣ ΦΛΕΨΑΝ ΜΑΚΑΡΟΝΕΣ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΑΝΟΥ

ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΛΕΝΗ ΤΣΙΓΙΑΝΝΗ

Γευστική γνωριμία με τις μακαρόνες της Λήμνου χτες Δευτέρα στην Αποθήκη Λήμνος πραγματοποίησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγκαρυώνων, με πολύ κόσμο να περνάει για να δοκιμάσει το ιδιαίτερο αυτό πιάτο.

Οι μακαρόνες ή βαλάνες συνδέονται με το χωριό, με το γνωστό στο νησί μας ποιηματάκι ” πήγαμε στ’ς Αγκαρυώνες και μας φλεψαν’ μακαρόνες”.

Η συνταγή απλή, σκληρό αλεύρι Λήμνου, λίγο αλάτι και νερό για να γίνει μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.

Όταν μαγειρευτεί το ζυμαρικό, συνδυάζεται με τριμμένο μελίπαστο Λήμνου και μούστο (πετιμέζι).

Πρόκειται για ένα μεγαλειώδες πιάτο, παρ’ όλη την απλότητά του. Πολλοί είναι οι επαγγελματίες σεφ που έχουν χαρακτηρίσει τη συνταγή “γκουρμέ”.

Τα επόμενα ραντεβού δίνονται από το σύλλογο στο γήπεδο των Αγγαρυώνων στις 9 Αυγούστου, στην εκδήλωση “Μακαρόνες στις Αγκαρυώνες” και στις 12 Αυγούστου στο πάρτι της νεολαίας στον Πλάτανο του χωριού.