ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΑΝΟΥ
Πραγματοποιήθηκε σήμερα η παρουσίαση από την ιστορικό και αρχαιολόγο Όλγα Ματζάρη και τον ιστορικό και Οθωμανολόγο Δημήτρη Λούπη με θέμα την αγροτική παραγωγή και τα προϊόντα στη βυζαντινή και Οθωμανική περιόδο όπως ανιχνεύονται μέσα από τις πηγές.

Έχει καθιερωθεί πια από την κ. Ματζαρη αυτή η εκδήλωση και κάθε χρόνο μας δίνει τη δυνατότητα να μάθουμε σημαντικά στοιχεία και πληροφορίες για αυτές τις δύο περιόδους, βυζαντινή και Οθωμανική και τις επιδράσεις που δέχτηκε το νησί μας .

Αυτή τη φορά μέσα από τις πηγές και την έρευνα των δύο ιστορικών μας παρουσίασαν σημαντικά και ενδιαφέροντα στοιχεία για τους τρεις τομείς της αγροτικής παραγωγής σε αυτές τις περιόδους. Για τα σιτηρά ,τα αμπέλια, τις μάντρες.

Μίλησαν “Για σιτάρια, μύλους και αλεύρια. Για αμπέλια, ληνούς και κρασιά. Για όσπρια. Για οπωροφόρα δέντρα, ροδακινιές, συκαμιές, συκιές. Ιδιαιτέρως για τα σύκα. Για τα κοπάδια, τα πρόβατα και τις μάντρες. Για το τυρί. Για τα υφάσματα και τα φημισμένα δερμάτινα πανωφόρια. Και για τους ανθρώπους. Εκείνους που εμπλέκονταν στη διαδικασία της παραγωγής και της διακίνησης των προϊόντων, καλλιεργητές, βοσκούς, εμπόρους…” όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η κ. Ματζαρη σε ανάρτηση της. Σημαντική ήταν η προσέλευση του κοινού.