
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΑΝΟΥ
Νωρίς το πρωί 18/6/25 θα αναχωρήσουν από την Λήμνο με κανονιοφόρο του πολεμικού Ναυτικού εκπρόσωποι της πολιτείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης , στρατιωτικών αρχών, σωμάτων ασφαλείας ενώ με αεροσκάφος σινούκ θα φτάσουν στο νησί ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αθανάσιος Δαβάκης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός κ. Δημήτριος Χούπης, ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης. Για πρώτη φορά θα μεταφερθεί στο νησί η μάσκα του πιλότου Σιαλμά, το μοναδικό αντικείμενο που διασώθηκε μετά την πτώση του αεροσκάφους. Θα συνοδεύσει ο διευθυντής του Πολεμικού Μουσείου αέρος, αντιπτέραρχος ε.α Ιωάννης Θεοδοσιάδης.
Επίσης θα παραστούν οι συγγενείς του υποσμηναγού ΣΙΑΛΜΑ, ο δήμαρχος Θέρμου, Σπυρίδων Κωνσταντάρας, τόπος καταγωγής του πιλότου, εκπρόσωπος της Ένωσης αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας και του Συνδέσμου Αποφοίτων Ικάρων.
Από το Κοινοβούλιο θα εκπροσωπήσουν την κυβέρνηση ο κ.Αθανασιου, από το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ ο βουλευτής νομού κ Παρασκευαιδης, στις εκδηλώσεις επρόκειτο να παραβρεθούν ο κ. Δουδωνής του ΠΑΣΟΚ και η κ Κομνηνακα του ΚΚΕ, ωστόσο οι έκτακτες συζητήσεις στη Βουλή για την προανακριτική δεν τους επέτρεψαν. Επίσης θα παραστούν ο Έπαρχος Λήμνου και η Δήμαρχος Λήμνου .
Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων , θα μεταβούν με οχήματα στο ακρωτήριο Σιαλμά όπου θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση ακολούθως στη πλατεία στο μνημείο πεσόντων Αεροπόρων θα γίνουν ομιλϊες και οι προσκεκλημένοι μετά το γεύμα που θα παραθέσει ο δήμος Άγιου Ευστρατίου θα αναχωρήσουν μετά τις 15.00.

ΙΣΤΟΡΙΚΌ
Στον18 Ιουνίου 1992. Ο υποσμηναγός της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας Νικόλαος Σιαλμάς, χειριστής ενός αεροσκάφους Mirage F.1CG, κλήθηκε να αναχαιτίσει το ολοκαίνουργιο τότε απόκτημα ”τρίτης γενιάς” της Τουρκικής αεροπορίας το F-16C.
Η κάσκα του Νικόλαου Σιαλμά. Ήταν το μόνο που βρέθηκε από τον αεροπόρο. Εκτίθεται στο Μουσείο της Πολεμικής Αεροπορίας στο Τατόι
Το μνημείο για τον ιπτάμενο της 342 Μοίρας Νικόλαο Σιαλμά στήθηκε στο ομώνυμο ακρωτήρι στον Άη Στράτη. Εικονίζει μια σπαρτιατική ασπίδα μαζί με ένα δόρυ (ο θυρεός της 342 Μοίρας Παντός Καιρού) και η επιγραφή ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ.