ΒΡΑΔΙΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΜΟΥΔΡΟ

Ολοκλήρωση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος UniversALL: Αστρονομία για Μαθητές Ακριτικών Περιοχών
Τελική Εκδήλωση στον Μούδρο της Λήμνου

Την Τρίτη 24 Ιουνίου ολοκληρώθηκε το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα UniversALL: Αστρονομία για μαθητές ακριτικών περιοχών, με την τελική εκδήλωση να πραγματοποιείται στον Μούδρο της Λήμνου, με τη συμμετοχή του Γυμνασίου Μούδρου και του Γενικού Λυκείου Μούδρου.

Η εκδήλωση περιλάμβανε ένα πολύπλευρο πρόγραμμα δράσεων απευθυνόμενο σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ξεκίνησε με παιδικό εργαστήριο αστρονομίας για παιδιά 5-12 ετών, όπου πολλοί μικροί συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μυηθούν στα μυστικά του σύμπαντος από τους ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), Δρ. Αλέξανδρο Χιωτέλλη και Δρ. Γιάννη Δακανάλη. Τα παιδιά που συμμετείχαν κατασκεύασαν χάρτινους πυραύλους, τους οποίους εκτόξευσαν στο προαύλιο του σχολείου, ενώ στη συνέχεια παρατήρησαν τον Ήλιο μέσα από το τηλεσκόπιο των ερευνητών.

Μετά από μια σύντομη παρουσίαση του ρόλου του Αστεροσκοπείου ως δημόσιος φορέας που συμβάλει στην διάχυση της επιστημονικής γνώσης, ακολούθησε η παρουσίαση των εργασιών μαθητών και μαθητριών των δύο σχολείων του Μούδρου. Οι μαθητές παρουσιάσανε τον χάρτη της Λήμνου μέσα από αστερισμούς και μετέτρεψαν φωτογραφίες του τηλεσκοπίου Hubble σε “μουσικές εικόνες” συνδέοντας την επιστήμη με την τέχνη.

Στην συνέχεια την σκυτάλη πήρε ο Δρ. Αλέξανδρος Χιωτέλλης πραγματοποιώντας μια ομιλία εκλαϊκευμένης επιστήμης όπου με καθηλωτικό τρόπο περιέγραψε την εξέλιξη της κοσμικής σκέψης από την αρχαιότητα έως και την θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης.

Η βραδιά κορυφώθηκε στην παραλία Μεγάλο Φαναράκι, όπου πραγματοποιήθηκε αστροπαρατήρηση και ουρανογραφία υπό την καθοδήγηση του Δρ. Γιάννη Δακανάλη και με τη πολύτιμη συμμετοχή του ερασιτέχνη αστρονόμου Αλέξανδρου Καράτζου. Πλήθος κόσμου παρατήρησε σημαντικούς ουράνιους στόχους, όπως η Μεγάλη Άρκτος, ο Πολικός Αστέρας, αλλά και διπλά αστρικά συστήματα, ενώ παράλληλα διδάχθηκαν πώς να υπολογίζουν το γεωγραφικό πλάτος ενός τόπου αλλά και την ώρα, με βάση την αστρική γεωγραφία. Ακολούθησαν πολλές ερωτήσεις και ενδιαφέρουσες συζητήσεις.

Οι επιστήμονες του ΕΑΑ, με τον ενθουσιασμό τους έγιναν για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς ζωντανά παραδείγματα του πώς η έρευνα μπορεί να μεταδοθεί με πάθος και φαντασία. Η σύνδεση της επιστήμης με τη σχολική κοινότητα – και ειδικά σε μια ακριτική περιοχή – ανέδειξε τη δύναμη της επιστημονικής εξωστρέφειας. Τέτοιες δράσεις όχι μόνο εμπλουτίζουν τη μαθησιακή εμπειρία αλλά και καλλιεργούν τους αυριανούς πολίτες και επιστήμονες.

Σημείωση: Μπορείτε να βρείτε τις «μουσικές μας εικόνες» αναρτημένες σε διάφορα σημεία ενδιαφέροντος στην Λήμνο!

Η ομάδα καθηγητριών/των των σχολείων του Μούδρου

 Ελένη Αζά

 Λύσανδρος Καραπάνος

 Χρήστος Κουκούμης

 Ανδρέας Κωστακιώτης

Μαρία Σολακίδου