
ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΛΕΝΗ ΤΣΙΓΙΑΝΝΗ
Παρακολούθησα με πολύ ενδιαφέρον τις δύο ομιλίες, που πραγματοποιήθηκαν την 3η και τελευταία ημέρα του 7ου Lemnos Philema, από τους δύο προσκεκλημένους chef.
——————
Η chef Ντίνα Νικολάου, ανέφερε ότι πρέπει να ξεχάσουμε τη λέξη “τουρίστας”. “Είναι επισκέπτης. αν σκεφτούμε έτσι, είναι σαν να τον καλούμε στο σπίτι μας.”.
“Το αφήγημα” συνέχισε “είναι η αυθεντικότητα. Είναι αυτό που εμείς έχουμε και αυτοί όχι”, και αυτό ακριβώς θέλουν να ζήσουν. “Και το αφήγημα είναι το δύσκολο”.
“Η Λήμνος μπορεί να το σώσει, μπορεί να γίνει νησί πρότυπο στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει εκπληκτική πρώτη ύλη και χαμογελαστούς ανθρώπους” και αυτό πρέπει να προσφέρουμε στον επισκέπτη.
Η κ. Νικολάου έκλεισε λέγοντας πως η Λήμνος είναι ένα υπέροχο νησί, “αγαπώ αυτόν τον τόπο, γιατί μ’ αρέσει η ενέργειά του”.
——————————
Το λόγο πήρε ο κ. Ευαγγέλου, αναφέροντας ότι το θέμα δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρο. “Το καλύτερο έχει να κάνει με την αυθεντικότητα, τότε υπάρχει και η μοναδικότητα”. είπε.
Ενώ συνέχισε, “η Ελληνική κουζίνα δεν είναι μόδα, είναι ταυτότητα. Υγιεινή, μεσογειακή και βιώσιμη από τη φύση της,” … “αυτό αντανακλά της αρχές της αειφορίας”.
“Ο γαστρονομικός τουρισμός είναι από τα ταχύτερες αναπτυσσόμενες μορφές τουρισμού και η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής” ανέφερε ο κ. Ευαγγέλου,
Κλείνοντας ο κ. Ευαγγέλου πρότεινε “να επενδύσουμε στη γαστρονομία ως πολιτισμική εμπειρία, στη γαστρονομία πολιτιστική εμπειρία”.
—————————
Οι ομιλίες των δύο καταξιωμένων chef, σίγουρα πρέπει να μας προβληματίσουν και ιδιαίτερα όσους ασχολούνται με τον τουρισμό.
Ο τουρισμός δεν είναι αρπαχτή, Πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά τι τουρισμό θέλουμε και για πόσο καιρό τον θέλουμε.