
24 Ιουλίου, ημέρα Πέμπτη στις 7.30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί Εσπερινός
και την Παρασκευή 25 Ιουλίου, στις 7.30 το πρωί Όρθρος και Θεία Λειτουργία.
Ο ΝΑΟΣ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ
ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ LimnosXpress .
Το απόσπασμα που παρατίθεται, έχει γραφτεί από τον Θοδωρή Μπελίτσο, ίσως τον Δεκέμβριο του 2021
Μαρ. Κα
*****

“Στο χωριό Πλάκα της Λήμνου υπάρχει ο ναός της Αγίας Άννας, ο οποίος θεμελιώθηκε το 2003 από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και ανεγέρθηκε με επιστασία του Συλλόγου Ιμβρίων της Λήμνου και γενναία χορηγία του εξ Ίμβρου κ. Στυλ. Τζάνου.
“Στο χωριό Πλάκα της Λήμνου υπάρχει ο ναός της Αγίας Άννας, ο οποίος θεμελιώθηκε το 2003 από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και ανεγέρθηκε με επιστασία του Συλλόγου Ιμβρίων της Λήμνου και γενναία χορηγία του εξ Ίμβρου κ. Στυλ. Τζάνου.
Ο ναός αυτός αποτελεί τόπο προσκυνήματος των διωγμένων από τον τόπο τους Ιμβρίων, οι οποίοι έρχονταν από παλιά στο χωριό της Πλάκας, το οποίο βρίσκεται αντίκρυ από το νησί της Ίμβρου, σε απόσταση 15 περίπου μιλίων, προκείμενου να αντικρίσουν τα βουνά και τις ακτές της πατρίδας τους.
Στην ουσία προσπαθούσαν να αναβιώσουν στη Λήμνο το πανιμβριώτικο πανηγύρι που γινόταν κάθε καλοκαίρι, στις 25 Ιουλίου, εορτή της Κοίμησης της Αγ. Άννης, στο εξωκλήσι που βρισκόταν ακριβώς απέναντι, στο ακρωτήρι Πύργος της Ίμβρου, στον μικρό ομώνυμο οικισμό που υπήρχε εκεί κι αποτελούσε το επίνειο του χωριού Σχοινούδι.
Το εκκλησάκι της Αγίας Άννας στην Πλάκα, 2021
Εδώ συνέβη μια αντιστροφή της μοίρας καθώς το ναό στη Λήμνο ανέγειραν Ίμβριοι, ενώ τον αντίστοιχο της Ίμβρου είχε ανεγείρει ένας Λημνιός, ο Ιωάννης Αντωνιάδης, το 1860-61.
Ο Ιωάννης Αντωνιάδης (1818-95)
Η Αγία Άννα στον Πύργο της Ίμβρου……
“Πράγματι το 1860-61, ανέγειρε μια μεγάλη βασιλική, διαστάσεων 6×15μ και ύψους 4μ, που ήταν το μεγαλύτερο εξωκλήσι της Ίμβρου. Στο εσωτερικό της είχε στασίδια γύρω-γύρω και ένα ξύλινο επιχρωματισμένο τέμπλο. Ως Αγία Τράπεζα χρησιμοποιήθηκε παλαιά μαρμάρινη πλάκα επί μαρμάρινου κίονα με ανάγλυφο σταυρό, που προέρχονταν από το αρχαίο χάλασμα. Μεταγενέστερα προστέθηκε νάρθηκας στην είσοδο του ναού και στο πλάι κελιά για τη διαμονή των προσκυνητών, ενώ στον περιβάλλοντα χώρο υπήρχε δεξαμενή (στέρνα;) νερού.
Σύμφωνα με επιγραφή που χαράχτηκε σε αρχαίο κιονόκρανο και έχει φωτογραφίσει ο γιατρός και συγγραφέας Γιώργος Κ. Ξεινός, ο ναός ανεγέρθηκε εκ θεμελίων στις 10 Δεκεμβρίου 1860, δηλαδή την επομένη του καθολικού του (μάλλον τότε ξεκίνησαν οι εργασίες):
ΟΥΤΟΣ Ο ΝΑΟΣ ΕΠΟΝΟΜΑΤΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ
ΑΝΗΓΕΡΘΗ ΕΚ ΘΕΜΕΛΙΩΝ ΔΙ ΙΔΙΟΙΣ ΔΑΠΑΝΗΣ
ΤΟΥ κκ ΙΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ ΛΗΜΝΙΟΥ
1860 ΔΕΚ 10