ΑΓΡΙΕΣ ΟΡΧΙΔΕΕΣ, ΤΑ ΚΡΥΜΜΕΝΑ “ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ” ΤΗΣ ΛΗΜΝΙΑΚΗΣ ΦΥΣΗΣ!

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΜΚΕ ΛΗΜΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ

Η ενασχόληση των κατοίκων της Λήμνου με τη γεωργία χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ο σιτοβολώνας της αρχαίας Αθήνας παράγει δημητριακά και κρασί εδώ και πολλούς αιώνες. Αυτό δημιούργησε ένα “παράδοξο”: αν και η Λήμνος είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά του Αιγαίου σε έκταση, τα άγρια αυτοφυή της είδη είναι λιγότερα σε αριθμό εν συγκρίσει με άλλα νησιά (ακόμα και πολύ μικρότερα σε μέγεθος). Η αιτία είναι η εκμετάλλευση των εκτάσεων από τον άνθρωπο για καλλιέργεια, καθώς τα χαμηλά υψόμετρα και οι ήπιες κλίσεις το κατέστησαν πιο εύκολο.

Παρ’ όλα αυτά, κρυμμένα μέσα στα φρύγανα ή στα πρανή των καλλιεργειών, κάθε άνοιξη μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, μπορείς να συναντήσεις φυτά πανέμορφα και σπάνια. Αυτά είναι οι άγριες ορχιδέες. Εξαιρετικά όμορφα, ντελικάτα, «έξυπνά» και σπάνια φυτά. Που στολίζουν με τα χρώματα και τα σχήματα τους την λημνιά φύση. Το όνομα τους το πήραν από το σχήμα των βολβών τους που συμβόλιζαν την γονιμότητα στην αρχαιότητα.

Η «έξυπνη» ορχιδέα για να επιτύχει την αναπαραγωγή της εκμεταλλεύεται τα έντομα. Μιμούνται με το σχήμα των λουλουδιών τους είδη εντόμων με σκοπό να τα προσελκύσουν, ώστε να έρθουν σε επαφή με το άνθος της, ενώ χρησιμοποιούν χημικές ουσίες παρόμοιες με αυτές των θηλυκών εντόμων για να εξασφαλίσουν την επιτυχία της μεταφοράς της γύρης.

Όλα τα είδη των αυτοφυών ορχιδέων της χώρας μας προστατεύονται από το Π.Δ. 67/1981. Απαγορεύεται η κοπή των άνθεων, η εκρίζωση του φυτού, καθώς έχουν καταχωριστεί στα προστατευτέα είδη. Ο φωτογραφικός φακός μας όμως μπορεί να συλλάβει την ομορφιά τους, σε έναν περίπατο εξερεύνησης στα μονοπάτια του νησιού.